top of page

Tevreden zijn met je lichaam

Een van de meest gehoorde reden om te willen afvallen (die ik hoor) is vanuit ontevredenheid over (verschillende) aspecten van het lichaam. Dat flubberbuikje, die hardnekkige kipfiletjes, lovehandles – you name it. Deze negatieve kijk op het lichaam kan tot eindeloze afvalpogingen leiden – veelal zonder succes – met als gevolg minder zelfvertrouwen (over het lichaam) en een verstoorde relatie met voeding. Een oneindige strijd dat veel energie, stress, en zorgen kan kosten. De grote vraag is; Hoe kun je dan wél tevreden zijn en juíst met aandacht en liefde voor je lichaam zorgen? In deze blog lees je tips die jou kunnen helpen om met een gezonde en liefdevolle blik naar je eigen lichaam te kijken.
1. Waardeer je lichaam

Het lichaam is een fantastische chemische fabriek die vanuit een zaad- en eicel is ontstaan. Deze cellen zijn zich gaan ontwikkelen en vermenigvuldigen wat uiteindelijk heeft geleid tot één geheel met vaten, spieren, weefsels, hormonen, organen, ogen, haren en ga zo maar door. Sta regelmatig stil bij hoe wonderbaarlijk het lichaam is. Je hoeft namelijk geen enkele moeite te doen om het te laten werken, dat doet het vanzelf. Dankzij het lichaam kun je het leven ervaren zoals eten, sporten, reizen, feesten en werken. Misschien ziet je lichaam er niet uit zoals je voor ogen hebt, maar een gezond lichaam doet vanbinnen precies wat nodig is. Wees er dagelijks dankbaar voor. Hierdoor vergroot je de liefdevolle blik richting je lichaam.


2. Omarm het proces

Misschien ben je wel gewend om altijd eerst op te noemen wat er mankeert aan je lichaam. Hoe wil je terugkijken op je leven als je oud bent? Dat je altijd ontevreden over je lichaam was en maar bezig was om het te veranderen? Doodzonde, toch?! Een negatief lichaamsbeeld is niet 1, 2, 3 te veranderen dus neem er de tijd voor. Accepteer ook dat dit de ene dag beter gaat dan de andere dag. Ga voor jezelf na wat je kunt doen als er een mindere dag tussen zit. Straf jezelf niet, maar wees lief door bijvoorbeeld te wandelen, een vriend(in) te bellen of even te gaan sporten.


3. Focus de aandacht op mooie aspecten

Bedenk hoe je je voelt als je wél positief naar je lichaam kijkt. Hoe ziet je leven eruit als je tevreden zou zijn met je lichaam? Stil hier direct bij stil door jezelf dit in te beelden. Deze tevredenheid kun je dagelijks oefenen door 2 punten (hard)op in de spiegel te benoemen die je wel mooi aan jezelf vindt. Vind je dat lastig? Noem dan eigenschappen op. Maak van deze focus een ritueel als je bijvoorbeeld gaat douchen.


4. Zorg voor jezelf

Het kost minder moeite om voor het lichaam te zorgen vanuit liefde en waardering. Uit liefde voor je lichaam wíllen zorgen in plaats van móeten vanuit ontevredenheid, is het beste cadeau wat je jezelf kunt geven. Deze intrinsieke motivatie – die enkel vanuit jezelf komt – is een goede motivator om gedrag te veranderen. Voor jezelf willen zorgen kan door gezond eten, bewegen, ontspannen en slapen.


5. Stop met vergelijken

Rust en tevredenheid zijn het gevolg van bewust stoppen met vergelijken. Jouw lichaamsbouw heb je te danken aan het genetische pakketje van je ouders, en dat kun je niet veranderen. Wél kan je zo goed mogelijk voor je lichaam zorgen zodat je ‘de beste versie van jezelf’ wordt. Merk je op dat je aan het vergelijken bent, no problem. Veroordeel jezelf er niet over, maar merk de gedachte bewust op, vermijd er een oordeel over en laat ‘m vervolgens los.


6. Vermijd het perfecte plaatje

Het streven naar het perfecte plaatje kan een oneindige strijd zijn waarbij je het doel misschien wel nooit haalt. Om welke reden dan ook. Martel jezelf niet langer door enkel op het perfecte plaatje te focussen. Wat is perfect eigenlijk? Merk je op dat tv-programma’s, tijdschriften en social media dit beeld bij je aanwakkeren? Wees je ervan bewust dat dit niet een representatieve weergave van het menselijk lichaam in de samenleving is. En probeer hier minder van te consumeren door dit uit je feed te verwijderen.


Maak een bewuste keuze

Tevreden zijn met je lichaam is een keuze. Maak deze bewust en oefen dagelijks met bovenstaande tips zodat je stap-voor-stap meer tevredenheid voelt over je lichaam. Het geeft je leven écht veel meer plezier en vreugde!


Aurelia Coaching - de kracht van aandacht. Erkende praktijk voor begeleiding naar fysieke en mentale gezondheid sinds 2005.


Graag onder begeleiding afslanken? Bezoek dan eens onze andere website: Samen Slim Afvallen.Bron: jouwfabriek

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page