top of page

Stretch jezelf soepel!

Na een nacht goed slapen is er niks fijners dan jezelf lekker uitrekken. Het liefst met een uitgebreide brul erbij.Deze heerlijke 5-minuten-durende stretch-routine helpt jou om de dag energiek en soepel te beginnen.


Vooral als je sport en beweegt is het belangrijk om te stretchen. Het liefst rek je je spieren op na de warming up, en als je klaar bent met de training. Daarmee zorg je ervoor dat je spieren direct weer afkoelen, en beperk je spierpijn.


Maar, stretchen zorgt vooral voor flexibiliteit. Door te rekken en strekken worden je spieren vanzelf soepeler. Niet na één keer natuurlijk, maar na een tijdje merk je zeker verschil.


Regelmatig stretchen zorgt ervoor dat je makkelijker beweegt en een betere houding aanneemt.


Dagelijkse stretch-routine van 5 minuten


Deze oefening is simpel en bestaat uit 6 verschillende houdingen. Houd elke stretchpositie 30 seconden vast voor een optimale rek.


1 de borst opener


Sla beide handen in elkaar achter je rug, vlak achter je billen. Druk je schouders naar beneden, zover mogelijk weg van je oren. Zo voorkom je dat je verkrampt in je nek.


Deze oefening is perfect voor als je veel voorovergebogen zit, bijvoorbeeld achter een bureau. Op die manier komen je schouders snel vast te zitten. Houd deze stretch 30 seconden vol en je schouders worden lekker opgerekt.


2 een stretch voor je nek


Deze stretch is fijn voor als je een verkrampte of stijve nek hebt. Deze oefening kan je zittend of staand doen. Leg één hand bovenop je hoofd en trek je hoofd voorzichtig richting één schouder. Je andere hand strek je uit richting de grond.


3 squad stretch


Je dijbenen zijn ongelooflijk sterk en verdienen dus een extra goede stretch. Leun met één hand op een tafel of tegen een muur, buig je knie en pak met je andere hand je enkel vast.


Trek je voet zachtjes naar achter en druk je voet richting je kont voor een extra rek. Probeer je knieën bij elkaar te houden zodat je goed recht blijft staan.


4 de hamstring stretch


Probeer een oppervlakte te vinden dat even hoog is als je heupen, bijvoorbeeld een tafel of vensterbank. Ga ernaast staan en leg je been dat er het verste vanaf staat, op.


Probeer beide benen te strekken, maar als dat te veel is, buig je staande been dan licht. Voor een ultieme rek buig je je bovenlichaam voorover en laat je je handen rusten op je scheen of voet.


5 stretch voor de heupen


Deze oefening heeft zijn naam te danken aan het feit dat je je lichaam op het cijfer 4 lijkt als je de oefening uitvoert. Deze oefening is een rek voor je heupen. Ga plat op de grond liggen (op een matje of dekentje) met je knieën gebogen en voeten op de vloer.


Leg dan je rechterenkel op je linkerknie. Je maakt dan de vorm van een 4. Steek je handen rond je linker bovenbeen en trek je been zacht naar je toe tot je een rek voelt. Je voet komt vanzelf van de grond. Houd dit 30 seconden vol en wissel dan naar het andere been.


6 de kuitstretch (hiervoor heb je een bal nodig)


Zelfs zonder intensief te sporten kan je kramp in je kuiten krijgen. Van een blokje om of een fietstocht kan het er zomaar inschieten. Daarom deze heerlijke rekoefening.


Ga voor een muur staan en leg de bal op de wreef van je voet. Met beide handen houd je je vast aan de muur en leun je voorover. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en niet hol wordt. Ook het staande been blijft recht. Houd het weer 30 seconden vol en wissel dan van been.


Als je deze 6 oefeningen elke ochtend doet, zorg je op de lange termijn voor meer flexibiliteit en minder kramp in je spieren.


Aurelia Coaching - de kracht van aandacht. Erkende praktijk voor begeleiding naar fysieke en mentale gezondheid sinds 2005.Graag onder begeleiding afslanken? Bezoek dan eens onze andere website: Samen Slim Afvallen.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page