Mis je motivatie bij het afvallen? Tips die werken!

Bijgewerkt op: mei 16De zomervakantie is voorbij. De meesten van ons hebben goede voornemens gemaakt. Jij ongetwijfeld ook. Minstens de helft daarvan heeft te maken met het kwijtraken van de nodige vakantie-kilootjes.

Bijna iedereen heeft deze kilo’s. Kilo’s die ze liever kwijt zijn dan rijk, maar die toch eeuwig blijven plakken omdat we simpelweg niet voldoende motivatie hebben om door te gaan tot al de ongewenste kilo's verdwenen zijn als sneeuw voor de zon.

Dat is namelijk waar afvallen mee staat of valt. De motivatie hebben om door te gaan als het even tegen zit. Als een stemmetje in je oor fluistert dat je die koek nu wel verdient hebt nu je al drie kilo kwijt bent.

Of als je moeder een taart heeft gebakken en je het zielig vindt om nee te zeggen als ze je een stuk aanbiedt. Of als je vriendin met wie je altijd gaat sporten afhaakt en je eigenlijk geen zin hebt om alleen te gaan.

Hoe zorg je ervoor dat je dan voet bij stuk houdt? Dit artikel gaat je hier zeker bij helpen!

Waarom is het zo moeilijk om je motivatie vast te houden?

De eerste week (of zelfs de eerste twee weken) kunnen de meeste mensen nog wel gemotiveerd blijven. Vaak vliegen de eerste kilo’s eraf en dat helpt enorm om gemotiveerd te blijven. Na deze twee weken wordt het vaak wat moeilijker.

De oude patronen die je hebt in je onderbewuste beginnen weer zichtbaar te worden in je gedrag, en de motivatie verdwijnt langzaam. Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is dat je op een gegeven moment vindt dat je zó goed je best hebt gedaan, dat je eigenlijk wel wat lekkers hebt verdiend.

Vooral als je slecht hebt geslapen of om een andere reden minder energie hebt, ben je geneigd om te vervallen in dit oude gedrag. Om dit oude gedrag toch de baas te kunnen zijn kun je aan de slag gaan met onderstaande tips.


Calculeer moeilijke situaties in

Het is heel belangrijk om bovenstaande situaties in te calculeren. Want ze gaan echt komen en waarschijnlijk vaker dan je denkt en hoopt. Schrijf op welke situaties zich voor kunnen gaan doen en bedenk van te voren hoe je hier mee om wilt gaan.

Als laatste schrijf je op wat het met je zal doen als je het moment van beproeving goed doorstaat. Dit zal je namelijk een extra motivatie boost opleveren.

Deze tip werkt vooral goed omdat je het moment van ‘surprise’ voor bent. Je bent voorbereid op deze situaties dus dat maakt dat je er beter tegen bestand. Als je je voorbereidt op dit soort momenten is het veel makkelijker om er op de juiste manier mee om te gaan.


Ervaar de kilo’s

Pak als je in de supermarkt bent een boodschappenmandje. En dan bedoel ik zo één die je moet tillen, en niet zo één met wieltjes en die je moet trekken. Vervolgens ga je naar de afdeling waar de suiker staat en gooi je evenveel pakken suiker in je mandje als het aantal kilo’s dat je kwijt wilt.

Kilo’s zijn zwaar! Één kilo afvallen klinkt alsof het niets is maar als je één kilo suiker vast hebt is het best veel. Laat staan als je tien of twintig kilo kwijt wilt.

Terwijl je het mandje vast hebt moet je je goed bedenken hoe heerlijk het zal zijn als je straks die kilo’s niet meer mee hoeft te zeulen. Je leven zal dan letterlijk een stuk lichter zijn.


Keer het om

Omgekeerd werkt deze oefening ook natuurlijk. Als je bijvoorbeeld al vier kilo kwijt bent ga je naar de supermarkt, pak je weer hetzelfde mandje en gooi je er vier pakken suiker in. Je voelt dan letterlijk wat een prestatie het is dat je deze kilo’s al kwijt bent. De beste motivatie voor afvallen!


Spiegel in plaats van weegschaal

We weten het allemaal maar toch doen we het massaal. Voor de laatste keer: ga niet iedere dag op de weegschaal staan! Dit heeft geeft zin en kan bijna alleen maar averechts werken. Het stomme is namelijk dat die cijfertjes die je ziet je motivatie kunnen maken of breken, en dat is heel gevaarlijk voor het proces.

De cijfertjes die jij die ochtend ziet op de weegschaal bepalen namelijk hoe jij je voelt die dag. Ben jij een ons lichter dan de dag ervoor ben je de rest van de dag waarschijnlijk enorm gemotiveerd. Ben je een ons zwaarder dan de dag ervoor ben je de hele dag gefrustreerd. En als je gefrustreerd bent ligt de gedachte ‘ik heb het nu toch al verpest’ op de loer.


Russisch roulette

Iedere ochtend als jij op de weegschaal stapt speel jij Russisch roulette met je motivatie. Wat enorm zonde is wat die ons meer of minder heeft niks te maken met of je afvalt of niet. Het heeft alles te maken met of je vocht vasthoudt, ongesteld moet worden, net naar de wc bent geweest en ga zomaar door....

Dus als je wilt wegen, weeg één keer in de week. Gebruik verder de spiegel en je gevoel om te beoordelen of je de goede kant op gaat. Je kunt namelijk betere vormen krijgen maar geen grammetje afvallen. De weegschaal zegt dan dat je het niet goed doet terwijl de spiegel laat zien dat je super goed bezig bent.


Voor en na foto’s

Er werkt niks beter als motivatie bij het afvallen dan voor- en na foto’s. Je hoeft ze natuurlijk niet op Instagram te zetten zoals de hele wereld tegenwoordig doet. Als dit je juist extra motiveert, dan zeker wel doen.

De eerste foto’s zijn verschrikkelijk om te maken. In je ondergoed voor de spiegel kijkend naar een lijf waar je niet blij mee bent. En dit ook nog eens vastleggen. Maar als je vier weken later weer foto’s maakt en deze naast je ‘oude’ foto’s legt ben je zo blij als een kind.

Het verschil wat je dan ziet (als je goed je best hebt gedaan tenminste) kan enorm zijn. Een betere motivatie om verder af te vallen bestaat niet.


Stel korte termijn doelen

Het is bewezen dat goede voornemens gemiddeld genomen binnen 13 weken sneuvelen. Het is dus slim om meerdere korte termijn doelstelling te hebben dan één groot doel dat je over een jaar wilt hebben bereikt.

Het behalen van doelen werkt super motiverend dus knip dat jaar op in bijvoorbeeld twee maandelijkse doelen. Dan heb je in dat jaar zes momenten waar je trots kan zijn op jezelf.


Abstract

Lange termijn doelen zijn ook een soort van abstract. Tussen hier en daar zit zo’n groot gat (bijvoorbeeld 30 kilo) dat je je haast niet kunt voorstellen dat het ooit echt zo zal zijn. En als je je iets niet kunt voorstellen gaat het ook niet makkelijk gebeuren.

Knip je die 30 kilo op in tweemaandelijkse doelen kom je uit op vijf kilo per twee maanden. Dat is nog wel te overzien toch? En je kunt het je ook nog wel voorstellen dat je vijf kilo lichter bent. Welke kledingmaat je