top of page

Deze vier dieetadviezen moet je vooral niet volgen.

Bijgewerkt op: 16 mei 2021


We zien door de bomen het bos niet meer op het gebied van diëten! Koolhydraatarm, glutenvrij, alleen maar groente of toch het ketodieet? Volgens voedingsdeskundigen zijn lang niet al deze ‘hippe’ dieetadviezen even gezond.


Deze vier dieetadviezen moet je volgens hen vooral niet volgen:


1. ‘Laat de koolhydraten staan en de kilo’s vliegen er af!’

Minder koolhydraten eten kan volgens voedingsdeskundigen zeker leiden tot een afname van gewicht, maar diëten met extreem weinig koolhydraten zoals het ketodieet, worden sterk afgeraden. De grote nadelen van een low carb dieet, volgens het Voedingscentrum zijn dat het dieet al snel eenzijdig wordt, vaak hoog is in (dierlijke) vetten en door het laten staan van koolhydraatrijke groente, fruit en granen, mis je al snel een hoop belangrijke voedingsstoffen. Niet ideaal dus! Een voordeel van een koolhydraatarm dieet is de beperkte hoeveelheid suikers die je binnenkrijgt, want veel suiker heeft een negatief effect op ons lichaam.


2. ‘Je hoeft alleen maar meer te sporten en minder te eten!’

Was het maar zo makkelijk! Natuurlijk noemt dit dieetadvies twee belangrijke punten in een gezonde lifestyle, maar daar houdt het niet bij op. Er zijn een heleboel factoren die invloed hebben op ons gewicht, bijvoorbeeld hoeveel we slapen en of we last hebben van stress. En ben je in de overgang? Ook dan gaan de kilo’s er een stuk minder makkelijk af.


3. “Probeer eens een glutenvrij dieet!”

Tenzij je een medische reden hebt, zoals de auto-immuunziekte coeliakie of een gluten-sensitiviteit, is er echt geen reden om gluten links te laten liggen. Er is nooit wetenschappelijk bewezen dat een glutenvrij dieet helpt met afvallen, maar je kan er wel een hoop voedingsstoffen door mislopen. Graanproducten zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine B, vezels, jodium en foliumzuur. Allemaal stoffen die ons lichaam niet kan missen. Bovendien zijn al die glutenvrije vervangers een stuk minder lekker, duurder én ongezonder.


4. ‘Je mag alleen nog maar gezonde dingen eten, dan val je snel af!’

Als je een streng dieet volgt en snoepjes, koekjes en chips volledig gaat verbannen, is de kans dat je het niet lang volhoudt veel groter dan wanneer je af en toe eens wat lekkers (en minder gezonds) eet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je door zo’n junkverbod juist veel meer zin krijgt in zoetigheid of een vette hap! Bedenk een grens voor jezelf, bijvoorbeeld één keer per week een klein frietje als avondeten, of elke zaterdag een ijsje als dessert. Zo klinkt afvallen ineens een stuk minder erg toch?


Maar wat moeten we dan wel doen?

Een gevarieerd dieet volgen, niet te grote porties eten en voldoende bewegen, is het advies. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en jezelf af en toe te trakteren op iets lekkers. Het leven is niet 1 groot dieet.


Graag onder onze begeleiding afslanken? Bezoek dan eens onze andere website: Samen Slim Afvallen.


Bron: Women's health

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page