top of page

6 tips om gezond te blijven in tijden van stress

Bijgewerkt op: 16 mei 2021Dat stress niet goed voor ons is, weten we allemaal. Toch lukt het veel Nederlanders niet om de innerlijke rust te bewaren. Meer dan een miljoen mensen in ons land is dagelijks zo gestrest, dat ze een groot risico lopen op een burn-out en andere werk gerelateerde psychische aandoeningen.


Langdurige stress wordt bovendien in verband gebracht met hartaandoeningen, depressie en diabetes. Helaas is het vermijden van stressvolle momenten in het dagelijks leven soms bijna niet te doen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je in deze hectische tijden zo gezond mogelijk blijft. Let op dat soort momenten even extra op deze zes punten:


1. Gezonde voeding

Wanneer je een periode veel aan je hoofd hebt, heb je meestal niet zoveel zin om te koken. Toch kun je volgens diëtist Azmina Govindji juist in deze periode beter wat extra aandacht aan je voeding besteden. “Het is makkelijk om te kiezen voor een snelle, vette- en suikervrije oplossing. Deze voedingsmiddelen geven een onmiddellijke piek van het hormoon serotonine. Dit is een chemische stof die je een gelukzalig gevoel geeft. Bovendien stijg ook je bloedglucose super snel, waardoor je even een high gevoel hebt. Die pieken duren echter maar kort. Je kunt beter kiezen voor producten met complexe koolhydraten zoals havermout of volkoren. Deze geven je de hele dag voldoende energie en helpen je om de zware momenten makkelijker door te komen.”


Duidelijk eetplan

Omdat het lastig kan zijn om dit in drukke periodes vol te houden, raadt Govindji aan om vooraf een duidelijk eetplan voor jezelf te maken. “Het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een zeer eenvoudig maaltijdplan van havermoutpap en bessen voor het ontbijt, een volkoren broodje voor de lunch en plantaardige pasta of vis of aardappelen en broccoli voor het diner is haalbaar en gezond.


2. Beweeg

Ook voor de sportschool, maken we in stressvolle periodes, liever geen tijd. Terwijl dat juist hetgeen is waar je gespannen lijf behoefte aan heeft. Sporten is een natuurlijke vorm van stressverlichting en vult je lichaam met het gelukshormoon endorfine. Heb je écht geen tijd om naar de sportschool te gaan? Probeer dan eens een sportroutine te maken die je thuis kunt doen. Bijvoorbeeld met een gratis app op je telefoon. Maar let op, wees wel streng voor jezelf; plan een wekelijks moment voor jezelf in en bedenk dat je dit altijd gaat doen, wat er ook gebeurt. Wees je tijdens het sporten ook bewust van het feit waarom je dit doet.


3. Bewustwording van jezelf

Overwerk wordt in onze cultuur verheerlijkt. Het is een statussymbool waar sommige mensen hun identiteit uithalen. “Stel jezelf de vraag: waar geef je echt om?” suggereert psychoanalyticus Josh Cohen. “Overmatige werkbelastingen zijn één van de belangrijkste bronnen van stress, Maar veel dingen die we op onze werkplek doen om onszelf geliefd te maken bij onze bazen of proactiever te lijken dan onze collega’s, zijn in wezen zinloos. Er zijn andere dimensies van het leven en jezelf zijn, die het waard zijn om in te geloven. Als je jezelf beperkt door je volledig te identificeren met je werk, zal dat je werk op de lange termijn geen goed doen.”


4. Vraag tijdig om hulp bij stress

Wees je bewust van het feit dat je gestrest bent en besef dat het niet normaal is om continue met die druk te leven. Heb je het gevoel dat je opgebrand raakt? Stap dan zo snel mogelijk naar een huisarts. “We hebben allemaal stress in ons leven”, zegt huisarts Zoe Norris, “maar wanneer het gepaard gaat met hartkloppingen, paniekaanvallen of langdurige slaapstoornissen, is dat mogelijk een teken van een burn-out.” Volgens de huisarts is het in drukke tijden daarom extra belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan zaken die je ontspanning kunnen bieden. “Bijna elk deel van het lichaam wordt beïnvloed door constante stress, het is belangrijk om een beschermlaagje te creëren die ervoor zorgen dat je spanning ook weer wegebt. Bijvoorbeeld door een muziekinstrument te bespelen, te lezen of door af te spreken met vrienden. Als je deze coping-mechanismen niet hebt, kan het zijn dat dat je slechte coping-mechanismen ontwikkelt, zoals koffie drinken om wakker te blijven en wijn om je te helpen slapen.”


5. Ben open

Een burn-out wordt vaak veroorzaakt doordat er te veel dingen spelen op werkgebied én in de persoonlijke omgeving. Probeer je stressklachten zoveel mogelijk met je dierbaren te bespreken. “Wanneer mensen zich openen, worden ze vaak overweldigd door de hoeveelheid ondersteuning die voor hen beschikbaar is. Daardoor kunnen de gevoelens van extreme stress snel verminderen. Zoek daarom altijd samen naar een probleemoplossende aanpak.”


6. Goed slapen

Wanneer je een overvolle agenda hebt, is het verleidelijk om ’s avonds nog even een paar uurtjes langer door te werken dan je normaal zou doen. Maar tot laat opblijven om die enorme takenlijst af te krijgen werkt op de lange termijn alleen maar averechts. “Daardoor slaap je slechter en dat zal je stressniveau alleen nog maar verhogen”, legt neuroloog Guy Leschziner uit. Lig je ’s nachts wakker omdat je ligt te piekeren over alles wat je nog moet doen? Dan is het volgens de neuroloog verstandig om opzoek te gaan naar een goede therapeut. “Je kunt je slaapproblemen oplossen door om te gaan met de onderliggende bron van stress. Cognitieve gedragstherapie kan goed helpen je angst aan te pakken en de kwaliteit van je slaap te verbeteren.”


Bron: The Guardian


Aurelia voeding, coaching & ontspanning Gezond Gewicht & Goed Gevoel Coaching. Erkende praktijk voor begeleiding naar fysieke en mentale gezondheid sinds 2005.


Graag onder onze begeleiding afslanken? Bezoek dan eens onze andere website: Samen Slim Afvallen.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page